ERP prilagođen maloprodaji: Rješenja za optimizaciju poslovnih procesa

ERP prilagođen maloprodaji: Rješenja za optimizaciju poslovnih procesa

06.06.2024.

Mnoštvo je razloga za odabir ERP rješenja prilagođenog maloprodaji. Bilo da tražite dodatnu pomoć u poslovanju ili želite koristiti samo specifične funkcionalnosti i aplikacije koje su vam zaista potrebne, odabir ERP rješenja namijenjenog retailu omogućuje maksimalno iskorištavanje potencijala ERP sustava i osigurava sve što je potrebno za uspješno poslovanje

Odabir odgovarajućeg ERP rješenja ključan je korak za uspješno poslovanje, stoga se nerijetko radi o dugotrajnom procesu koji može potrajati nekoliko mjeseci ili čak više. S obzirom na široku ponudu gotovih ERP sustava na tržištu, pronaći optimalno rješenje koje uključuje sve funkcionalnosti potrebne vašem poslovanju zahtijeva temeljito razmatranje. Nerijetko tvrtke biraju gotova softverska rješenja koja obiluju različitim funkcionalnostima, od kojih mnoge ostaju neiskorištene. S druge strane, ključne funkcionalnosti za vaše poslovanje mogu biti implementirane na način koji nije potpuno prilagođen specifičnostima vašeg načina rada, što zahtjeva dodatan posao za zaposlenike. U oba slučaja nastaje dodatan trošak za vaše poslovanje.

Da biste izbjegli navedene izazove, preporučljivo je odabrati prilagodljivo ERP rješenje. Bavite li se, primjerice, maloprodajom, logičan je korak izabrati rješenje specijalizirano upravo za to područje. Ovakva rješenja često dolaze s nizom funkcionalnosti prilagođenih upravljanju trgovinom, čime se izbjegavaju moguće komplikacije prilikom prilagodbe rješenja postojećem maloprodajnom poslovanju.

 

Kako biste maksimalno iskoristili svoj poslovni potencijal, odaberite ERP rješenje koje možete modificirati prema specifičnim potrebama vašeg poslovanja. Time ćete osigurati ulaganje u funkcionalnosti koje zaista trebate, prilagođene jedinstvenim zahtjevima vašeg poslovanja.

 

 

Ovo je pregled nekoliko najboljih rješenja s kojima možete optimizirati svoje poslovne procese.

IPIS+ Promet (Sales Analytics)

Jedna od ključnih aplikacija kojom je moguće nadopuniti IPIS+ ERP je dashboard aplikacija za praćenje prometa u stvarnom vremenu, koja omogućuje pravodoban pristup podacima ključnima za donošenje važnih poslovnih odluka. IPIS+ Promet ili IPIS+ Sales Analytics analitički je alat za upravljanje prodajom u stvarnom vremenu. Pruža real-time prikaz prodaje prema lokaciji trgovine, veličini košarice, broju kupaca i mnogo više, uz mogućnost usporedbe s prethodnim razdobljima. Sve ključne pokazatelje moguće je analizirati kroz različite vremenske periode - dnevno, tjedno, mjesečno, kvartalno i godišnje. Modul za analizu i izvještavanje može se koristiti na razini pojedinačnih lokacija, grupa lokacija, regija ili cijele maloprodajne mreže.

Aplikacija je prilagodljiva raznim poslovnim sustavima i pogodna je za tvrtke s mnogobrojnim lokacijama. Pružajući jednostavan i brz uvid u podatke o prodaji, trendove i rezultate mjerenja, IPIS+ Promet olakšava praćenje postavljenih ključnih pokazatelja poslovanja.

 

IPIS Sales Analytics

 

Virtualni POS

Virtualni POS predstavlja elektroničku platformu koja prodavačima omogućuje prihvaćanje online plaćanja, zamjenjujući tako tradicionalne POS terminale u fizičkim trgovinama. Riječ je o POS sustavu koji koristi softver za obradu transakcija, omogućujući time sigurnu i brzu naplatu putem različitih metoda plaćanja kao što su kreditne i debitne kartice, e-novčanici i bankovni transferi, bez potrebe za fizičkim uređajem. Ova platforma uključuje svu poslovnu logiku regularne blagajne, uključujući cijene, izdavanje računa i promocije, sa svrhom jednostavnijeg i bržeg povezivanja s ostalim sustavima, kao što su Autonomous store, SelfScan, Click and Collect odnosno e-commerce i slično.

Nakon obavljene kupnje, virtualni POS generira virtualne račune koji se elektronički šalju kupcima kao potvrda transakcije. Ovaj oblik računa kupac može i naknadno preuzeti u PDF formatu u mobilnoj aplikaciji odnosno web stranici, nakon prijave u svoj korisnički profil. Prednost virtualnog računa je što je uvijek pri ruci, za razliku od papirnatih računa koji se lako unište ili izgube, a pritom nije zanemariva ni ušteda papira. Uz virtualni POS, virtualni račun kao funkcionalnost može biti implementirana i na svim ostalim vrstama blagajni.

 

 

MOBILNE APLIKACIJE

Posljednjih godina značajno je narasla potražnja za mobilnim rješenjima. IPIS+ modul za trgovinu stoga nudi čak dvije mobilne aplikacije – mobilni POS te mobilni pozadinski ured odnosno mobilni back-office (mobileBOOM).

 

Mobilni POS (Mobile POS)

Nekoliko je načina na koje maloprodavači mogu eliminirati redove u svojim prodavaonicama i poboljšati korisničko iskustvo svojim kupcima. Jedan od njih je uvođenje sustava mobilnih prodajnih mjesta odnosno mobilnog POS-a.

PIS-ov mobilni POS je Android aplikacija koja pretvara vaš pametni uređaj u POS terminal. Riječ je o fleksibilnom rješenju za naplatu proizvoda ili usluga bez potrebe za dodatnom tehničkom opremom. Prednost ove aplikacije je što trgovačkim lancima omogućava sve funkcionalnosti redovne blagajne, ali na mobilnom uređaju. Moguće je korištenje u razne svrhe, od preuzimanja online narudžbi na račun, do naprednih rješenja kao što su SelfScan, pomoću kojeg kupci mogu sami skenirati artikle, kao i QueueBustera, efektivnog rješenja za duge redove koji na mobilnom POS-u prodavačima pruža sve funkcionalnosti redovne blagajne. Mobilne blagajne posebno su korisne u slučaju kvara redovnih blagajni, kada mobilni POS preuzima sve njihove funkcije.

Korištenje mobilnih uređaja opremljenih POS softverom za skeniranje artikala i obradu beskontaktnih plaćanja, prodavačima omogućuje posluživanje kupaca s bilo kojeg mjesta u trgovini, što istovremeno smanjuje gužve na tradicionalnim blagajnama i poboljšava iskustvo kupovine. Omogućujući obavljanje kupovine izvan okvira tradicionalnih fiksnih blagajni, mobilni POS predstavlja inovativan pristup trgovinskim transakcijama.

 

 

Mobilni back-office (mobileBOOM)

 Dok mobilni POS ubrzava i olakšava proces naplate i obrade plaćanja, PIS-ov mobilni pozadinski ured optimizira procese u pozadinskom uredu. PIS-ova mobileBOOM aplikacija (Mobile Back-office Operations Management) predstavlja dodatak IPIS+ ERP rješenju, a kreirana je kako bi prodavačima omogućila pristup podatcima pozadinskog ureda bez obzira gdje se nalaze u prodavaonici u tom trenutku. Ova Android aplikacija omogućava pristup svim potrebnim podatcima u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg uređaja, pružajući time veću učinkovitost uz manji broj desktop računala. 

 Smanjujući opseg administrativnih poslova i minimizirajući potrebu za fizičkim odlascima u pozadinski ured, mobilni back-office pruža prodavačima više vremena za rad s kupcima, što omogućuje da prednosti mobilnog pozadinskog ureda osjete i kupci. Kako su prodavačima sve informacije dostupne kroz mobileBOOM aplikaciju, mogu znatno brže odgovarati na sva pitanja kupaca, donositi bolje poslovne odluke i efikasnije obavljati administrativne zadatke. Na ovaj način, mobileBOOM unaprjeđuje učinkovitost, brzinu i točnost svih poslovnih procesa u trgovini, istodobno povećavajući zadovoljstvo zaposlenika, ali i kupaca.

 

 

 

 

DODATNE USLUGE KOJE UPOTPUNJUJU ERP RJEŠENJE

Kvalitetno softversko rješenje nije dovoljno ako iza njega ne stoji pouzdan partner s bogatim iskustvom i dokazanom stručnošću. Ključno je uzeti u obzir da pri odabiru ERP sustava ne birate samo softversko rješenje, već i tvrtku koja će vas voditi kroz implementaciju i korištenje samog sustava. Posebno je važno da tvrtka koja stoji iza vašeg ERP rješenja ima ustaljenu praksu individualnog pristupu svakom klijentu. Uz to, kvalitetna tehnička podrška ključna je kako bi se osiguralo besprijekorno funkcioniranje sustava i pružila podrška klijentima kada je to potrebno. 

 

Kvalitetna i cjelokupna podrška ključna je za dugoročni uspjeh poslovanja u koje se ERP rješenje implementira

 

Cjelokupna usluga

IPIS+ ERP rješenje kontinuirano se razvija već 35 godina, što ga ubraja u najdugovječnija domaća ERP rješenja na hrvatskom tržištu. Uz tailor-made tehnološka rješenja prilagođena specifičnim potrebama pojedinačnog poslovanja, korisnicima IPIS+ ERP rješenja na raspolaganju su i usluge tehničke podrške, poslovnog savjetovanja te kontinuiranog cjelokupnog razvoja kako bi u suradnji s PIS-om maksimizirali svoje poslovne rezultate.

 

PIS - jedan partner za sve

 

Nabava POS i samonaplatnih blagajni

Nerijetko je isplativije opredijeliti se za jednog partnera koji vas uz odgovarajući softver, može opskrbljivati i pripadajući hardverskim rješenjem, kako bi se njihovom integracijom pobrinuo za cjelokupno funkcioniranje vaše maloprodaje. Uz cjelovito softversko rješenje koje PIS kontinuirano razvija i prilagođava jedinstvenim potrebama klijenta, nudimo i vrhunska hardverska rješenja naših dugogodišnjih partnera, za čiju implementaciju i održavanje također brine naš tim stručnjaka. Ova suradnja omogućuje nam bolje razumijevanje potreba tržišta i prilagođavanje naše ponude kako bismo što učinkovitije odgovorili na iste.

 

 

Poslovno savjetovanje

Ako ste spremni učiniti korak više u optimizaciji vašeg poslovanja, svakako se odlučite za poslovno savjetovanje. Riječ je o konzaltingu koji vam može pomoći poboljšati područja koja vam predstavljaju izazov, ali i dodatno unaprijediti područja na kojima ste već snažni. Jedno od najpopularnijih područja za kojeg se retaileri odlučuju na savjetovanje svakako je Upravljanje kategorijama, a sve popularnija je i edukacija iz područja Optimizacije asortimana.

 

Mnoštvo dostupnih opcija i specifične potrebe svake tvrtke mogu izbor ERP sustava učiniti izrazito kompleksnim procesom. No, kako je riječ o investiciji koja nudi značajan potencijal za optimizaciju poslovnih procesa i poboljšanje učinkovitosti, preporučujemo vam ulaganje vremena u konzultacije s našim iskusnim timom. Zajedno ćemo proučiti individualne potrebe vaše tvrtke i razmotriti sve aspekte kako biste donijeli informiranu odluku o ERP rješenju koje će dugoročno doprinijeti vašem poslovnom uspjehu. Naši multidisciplinarni tim stručnjaka pružit će vam podršku u svim fazama ovog procesa, od savjetovanja i odabira ERP rješenja, do implementacije i kontinuirane podrške.

 

 

Kontaktirajte nas i dogovorite informativni sastanak s našim stručnjacima. Zajedno ćemo skrojiti rješenje koje će odgovarati vašim specifičnim potrebama i dovesti vaše poslovanje na višu razinu.

POŠALJITE UPIT

 

 

vrh stranice