Posjetili smo Data Innovation Summit

Posjetili smo Data Innovation Summit

15.06.2023.

Osmo izdanje najveće konferencije fokusirane na data i AI teme
Nakon što smo na zadnjem izdanju sudjelovali online, ove smo godine posjetili i offline izdanje švedskog Data Innovation Summita. Naši predstavnici Petra Štulina i Damir Grgić otkrili su nam što se sve moglo čuti i vidjeti na osmom izdanju najveće konferencije fokusirane na data i AI teme

Koje predstavljene teme i/ili inovacije su vam bile najzanimljivije?

S obzirom da je cilj posjeta sajmu bio upoznavanje s postojećim rješenjima za pohranu, manipulaciju i obradu (veće količine) podataka, uglavnom smo ciljano kontaktirali s ponuđačima iz te domene. Teme vezane za AI, Machine Learning, Industrial Analytics su nam bile manje interesantne. Izlagači koje smo posjetili, svojim proizvodima uglavnom pokrivaju samo dio cijelog procesa obrade podataka. Ima proizvoda koji su usmjereni samo na obradu big data, ima proizvoda koji se bave samo s meta data….

Jedino je možda Qlik taj koji u svom rješenju nudi kompletniji proizvod jer nudi i krajnji proizvod - izvještajni sustav. Zanimljivo je što postoje i konzultanti koji zapravo ne nude nikakav proizvod nego na osnovu analize ponude jedno ili set tuđih rješenja.

 

Prema vašem mišljenju, koje bi predstavljene inovacije bilo korisno primijeniti u PIS-u?

Naš posao sa DIS-om nije završen našim povratkom, zapravo tek počinje. Na osnovi ostvarenih kontakata, a bilo ih je, dobili smo povratno upute i savjete kako se bolje upoznati s pojedinim proizvodom. To je posao koji nas sada čeka: detaljnije se upoznati sa viđenim i na temeljnu toga odlučiti hoćemo li se uopće koristiti s nečijim rješenjem, kako to uopće uklopiti u naš proizvod ili ćemo možda dobiti neku ideju za vlastito rješenje. Tako da će odgovor na ovo pitanje tek doći.

 

Kako vam se svidio Stockholm? Jeste li stigli razgledati grad u slobodno vrijeme?

Stockholm je zanimljiv grad, najviše mi se sviđa što je sagrađen na brojnim otocima (više od 100 u samom gradu - i onda se mi hvalimo kako smo zemlja sa 1000 otoka, a cijela Švedska ih ima preko 260.000!). Zbog toga grad daje dojam otvorenosti i svježine, kad hodaš centrom svako malo naiđeš na more. Možda je na dojam utjecalo i to što je vrijeme bilo prekrasno, sunčano i toplo, i što smo gradom šetali u subotu kada se i drugi šeću pa nismo primijetili onu užurbanost koja postoji usred radnog tjedna. Ti otoci su spojeni ili mostom ili se ide brodom, tako da je svugdje vezana sva sila brodova. U razgledavanju nismo išli previše u širinu jer bismo samo trčali, tako da smo se prošetali starim dijelom i posjetili nekoliko muzeja (Nacionalnu galeriju, Kraljevski dvorac, Riznicu...). U svakom slučaju, preporučujemo!

 

 

vrh stranice